11. lokakuuta 2011

ARVOSTELU: Logitech K400

Kodin olohuoneen HTPC:n ohjaaminen on oma taiteenlajinsa. Selaimen tai pikaviestimen käyttö vaatii näppäimistöä tekstin tuottamiseen, ja hiirtä linkkien avaamiseen. Langaton hiiri on epäkäytännöllinen nojatuolin epätasaisella pinnalla, virtuaalinäppäimistön naputtelu on hidasta ja erillisen hiiren ja näppäimistön säilyttäminen vie tilaa. Huonossa tapauksessa langattomien laitteiden paristoja pitää vaihdella parin viikon välein.


Logitech K400 on noin 40 euron arvoinen langaton näppäimistö, jonka oikealle puolelle on sijoitettu tasohiiri. Näppäimistö on tarkoitettu etenkin HTPC-käyttöön.


Paketista paljastuu näppäimistön lisäksi tietokoneeseen liitettävä vastakappale, USB-jatkopalikka ja käyttöohjeet. Näppäimistön asetusten säätämiseen tarkoitettua ohjelmaa ei tule mukana, vaan se on ladattava Logitechin sivuilta.



Vajaan kuuden senttimetrin pituisen jatkokappaleen avulla tietokoneeseen liitettävää vastakappaletta voidaan siirtää kauemmaksi USB-portista. Pienen pieni vastakappale tukee Logitech Unifying -tekniikkaa. Yhteen vastakappaleeseen voidaan kytkeä jopa kuusi Unifying-tekniikaa tukevaa näppäimistöä tai hiirtä. Tiedonsiirto hoituu AES-salattuna 2,4 GHz:n tekniikalla, ja kantomatkaa luvataan jopa 10 metriä.


Näppäimistön koko kokonaisuudessaan on noin 35cm x 14 cm ja pituus A:sta Ä:hän 19,7cm (vertailuksi G15:n 20,4cm). Painoa paristoineen on 400g. Tasohiiren koko on n. 7,5cm x 5cm. Tasohiiren alla on kaksi hiiren nappia. Näppäimet ovat samantyyliset kuin läppäreissä, eli matalat.

Tasohiiri tukee monikosketusta, mutta rajoitetusti. Kahdella sormella tasoa pyyhkimällä voidaan sivua vierittää ylös, alas tai sivuille. Muita monikosketustoimintoja K400 ei tue.


Näppäimistön vasemmassa yläkulmassa on napit äänenvoimakkuuden säätämiseen, verkkoselaimen käynnistämiseen ja reunimmainen nappi toimii hiiren vasempana nappina. Tämän napin avulla esimerkiksi tekstin maalaaminen ja kopioiminen on helppoa.


Enter-nappi on kutistettu turhan pieneksi.


Yhdeltä sivulta löytyy virtakytkin, jota voidaan käyttää näppäimistön sammuttamiseen, tai sen parittamiseen vastakappaleen kanssa. Näppäimistön sammuttaminen on kuitenkin turhaa, koska Logitech lupaa paristojen käyttöajaksi jopa 12 kuukautta.



Näppäimistön alla on paristoluukku, johon mahtuu kaksi AA-kokoista paristoa. Tilassa voidaan myös säilyttää Unifying-vastakappale.


Näppäimistö on suunniteltu siten, että sitä voidaan säilyttää pystyasennossa tilaa säästäen.






Logitechin sivuilta ladattavan ohjelmiston avulla voidaan mm. tarkkailla paristojen lataustasoa, poistaa käytöstä tiettyjä näppäimiä, määritellä pikanäppäimiä, joita käytetään painamalla yhtä aikaa FN- ja yhtä funktionäppäintä ja määritellä tasohiiren asetuksia. Vaikka ohjelmalla on poistettu hiiren kiihdytys käytöstä kokonaan, jonkin verran kiihdytystä esiintyy, tosin ei ongelmaksi asti.

Käytössä ei ongelmia ilmennyt, vaan näppäimistö toimi niin kuin pitikin. Kirjoittaminen on helppoa, koska näppäimistö on lähes täysipituinen, tasohiiri toimii tarkasti, jos ei oteta huomioon pientä kiihdytystä, vaikka se on otettu pois käytöstä, ja kantomatkaa on riittävästi. Ainoaksi suuremmaksi puutteeksi voidaan lukea hiiren keskinapin puute. Verkkoa selaillessa tulee usein avattua linkkejä keskinapilla välilehtiin, mutta K400:lla se pitää tehdä joko kakkosnapin valikon tai InstaClick-Firefox-lisäosan avulla. InstaClickin avulla hiiren oikea nappi avaa linkit suoraan uuteen välilehteen. Ohjelmoitavia nappejakin on 11 kappaletta, joiden avulla tietokone voidaan laittaa vaikkapa lepotilaan.

Logitech K400 on edullinen tasohiirellä varustettu HTPC-näppäimistö, jolle kantomatkaa luvataan lähes 10 metriä ja paristojen käyttöikää 12 kuukautta. Dokumenttien vierittäminen käy kätevästi monikosketusta tukevan tasohiiren avulla. Käytössä laite toimi hyvin, mutta hiiren kolmas nappi olisi ollut tervetullut näky.

ARVOSANA: 9. (Arvosteluasteikko: 4-10.)